امروز پنج شنبه  ۱۴ فروردين ۱۴۰۴

۱۴۰۴/۰۱/۰۷- ۱۶:۳۹

یادداشت دکتر عراقچی وزیر امور خارجه ج.ا.ایران در روزنامه لبنانی الاخبار در آستانه روز جهانی قدس:

ما بر تعهد استوار خود برای تحقق عدالت و حمایت از کرامت و حق مردم فلسطین برای تعیین سرنوشت خود تاکید می‌کنیم.

یادداشت سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در روزنامه لبنانی الاخبار در آستانه روز جهانی قدس: قدس علیه اشغالگری، آپارتاید و کوچ اجباری فلسطینیان است.

ما بر تعهد استوار خود برای تحقق عدالت و حمایت از کرامت و حق مردم فلسطین برای تعیین سرنوشت خود تاکید میکنیم. مردم مظلوم فلسطین چندین دهه از اشغال وحشیانه، سیاستهای آپارتاید، آوارگی اجباری و تلاشهای نظاممند برای پاکسازی قومی به دست رژیم اسرائیل رنج کشیدهاند.

روز جهانی قدس میراث بی نظیر امام خمینی (رحمه الله علیه) برای آزادی بیت المقدس است. میراثی برخاسته از شناخت عمیق بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی از قدرت نرم و معنوی دین مبین اسلام از یک سو و درایت و شجاعت یک رهبر بزرگ بینالمللی از سوی دیگر.  بی شک روز جهانی قدس یکی از بارزترین مصادیق تحقق یک اندیشه در ابعاد مختلف و تبدیل آن به برنامه عملی برای جوامع مسلمان و حتی غیرمسلمان جهان است.

باید از استقبال بینالمللی از ایده روز جهانی قدس برای ترغیب دولتهای سراسر جهان برای اتخاذ تدابیر حقوقی، اقتصادی و بینالمللی علیه جنایات رژیم اشغالگر استفاده کرد. در این روز بزرگ که همبستگی جهانی با مردم فلسطین را جشن میگیریم، باید به وضوح سه «نه» بزرگ در سطح جهانی علیه سیاستهای رژیم صهیونیستی مطرح کنیم: نه به اشغال، نه به آپارتاید و نه به محو فلسطین. بیش از هشت دهه است که فلسطین تاریخی از اشغال صهیونیست‌ها رنج می‌برد و هر روز بخشی از آن به رژیم اشغالگر ضمیمه می‌شود. تا امروز تنها 7 درصد از فلسطین تاریخی باقی مانده است. این اشغال وحشیانه نه تنها مغایر با موازین متعدد بین المللی است، بلکه با قطعنامه‌های متعدد صادره از سوی شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل متحد، از جمله قطعنامه‌های 338، 476 و 2334 شورای امنیت علیه رژیم اشغالگر صهیونیستی، علاوه بر رد ده‌ها قطعنامه غیر الزام آور مصوب مجمع عمومی سازمان ملل، محکوم شده است.  آنچه جامعه جهانی امروز باید انجام دهد، اعلام «نه» قاطع و جامع به این اشغالگری است. مبانی قانونی برقرار است و امروز دیگر کافی نیست مواضع نمادین در حمایت از آزادی اتخاذ شود، باید اقدام قاطع انجام شود.

آپارتاید طبق قوانین بین المللی جنایت علیه بشریت است؛ کنوانسیون بین المللی 1973 آپارتاید را به عنوان یک جنایت بین‌المللی به رسمیت شناخت و اقدامات سرکوبگرانه نژادپرستانه را محکوم کرد. اساسنامه رم دادگاه کیفری بین المللی (ماده 7) نیز آپارتاید را به عنوان جنایت علیه بشریت طبقه بندی می‌کند که مستلزم پاسخگویی کیفری است. منشور سازمان ملل متحد (مواد 1 و 55) برابری و حقوق بشر را تأیید می‌کند. قطعنامه 1761 مجمع عمومی سازمان ملل متحد آپارتاید در آفریقای جنوبی را محکوم کرد و از کشورهای عضو خواست آن را تحریم کنند.

در همین راستا، کمیسیون تحقیق سازمان ملل که توسط شورای حقوق بشر تأسیس شد، در سال 2022 گزارش داد که سیاست‌های رژیم اشغالگر صهیونیستی در قبال فلسطینی‌ها باعث ایجاد یک سیستم آپارتاید شده است. در همان سال، عفو بین‌الملل در گزارشی این رژیم اشغالگر را یک رژیم آپارتاید دانست. در سال 2021، دیده بان حقوق بشر این واقعیت را تأیید کرد و رژیم صهیونیستی را رژیم آپارتاید توصیف کرد.

امروزه در ماهیت غیرانسانی رژیم آپارتاید اسرائیل تردیدی وجود ندارد و علی‌رغم اثبات آن در گزارش‌ها و تحقیقات معتبر بین المللی، به نظر می‌رسد که حامیان این نهاد همچنان از این واقعیت سرپیچی کنند.

اخراج یا انتقال اجباری مردم جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت است. کنوانسیون چهارم ژنو (ماده 49) اخراج جمعیت در سرزمین‌های اشغالی را ممنوع می‌کند. اساسنامه رم دادگاه کیفری بین المللی (ماده 7 و 8) جابجایی اجباری را به عنوان جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت طبقه بندی می‌کند.

کنوانسیون پیشگیری و مجازات جنایت نسل کشی (1948) نیز به صراحت بیان می‌کند که جابجایی اجباری، اگر به قصد نابودی یک گروه قومی یا مذهبی باشد، به منزله نسل کشی است. قطعنامه‌های سازمان ملل (مانند 47/1993 در مورد بوسنی) اخراج اجباری قومی را به عنوان پاکسازی قومی محکوم کرد.کشورهای عربی منطقه باید بدانند که مقاومت نه تنها در لبنان و فلسطین، بلکه در سراسر جهان عرب، عامل بازدارنده و مانعی در برابر جاه طلبی‌های بی پایان غرب و رژیم صهیونیستی است. حوادث میدانی ثابت کرده است که در صورت تضعیف مقاومت، نه تنها سرزمین‌های اشغالی، بلکه سایر نقاط جهان عرب نیز در برابر تهدید تجاوز و تهاجم رژیم صهیونیستی آسیب پذیر خواهند شد .در این زمینه، جامعه جهانی می‌تواند و باید گام‌های مشخصی برای مقابله با سیاست‌های رژیم صهیونیستی و حمایت از مردم فلسطین بردارد:

۱- حمایت از حق تعیین سرنوشت ملت فلسطین و رهایی از اشغال و آپارتاید.

۲-تلاش برای پایان دادن به نسل کشی کنونی غزه و عملاً مخالفت با آوارگی

اجباری مردم فلسطین از سرزمین خود.

۳-پایان دادن به همکاری مستقیم و غیرمستقیم در جنایات رژیم اسرائیل از جمله توقف فروش تسلیحات، تعامل اقتصادی و حمایت دیپلماتیک که امکان ادامه اشغال و آپارتاید را فراهم

می‌کند.

۴-محاکمه مستمر رهبران رژیم غاصب صهیونیستی و مجازات مؤثر آنها بر اساس قوانین بین‌المللی از طریق دیوان بین المللی کیفری (ICC) و دیوان بین المللی دادگستری (ICJ).

آزادی فلسطین رویای دوری نیست. هیچ سیستم آپارتاید، هیچ اشغال نظامی و هیچ پروژه استعماری نمی‌تواند برای همیشه دوام بیاورد. صدای میلیون‌ها نفری که در سراسر جهان برای فلسطین تظاهرات می‌کنند، گواه این است که مبارزه برای عدالت زنده و غیرقابل توقف است و وجدان‌های بیدار تا رسیدن به این هدف والای انسانی و اخلاقی آرام نمی‌گیرند.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما